DENİZ - PLAJLAR
Ereğli ve Çatalağzı dışındaki plajların denizi temiz, kamp kurmaya, pikniğe elverişli
Sinop'un önde gelen plajları il merkezine 2 ila 21 kilometre uzaklıkta. Merkeze en yakın plaj, şehir girişindeki Bahçeler Mevkii'nde. İç limana bakan kısmı ormanla kaplı sahil piknik alanı olarak da kullanılıyor. Yaklaşık 500 metre uzunluğundaki kumsalın genişliği 4 ila 10 metre arasında. Denizi derin değil. Orman ve belediye kampının bulunduğu alanda halk plajı herkese açık.
İl merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Hamsilos Koyu, dünyada örneği Batı Karadeniz dışında sadece Norveç'te bulunan özel bir kıyı biçimine sahip. Türkiye'nin tek fiyordu. Deniz, bir nehir gibi karanın içine yaklaşık 400 metre giriyor, çevre orman, koy tam bir doğa harikası. Birinci Dünya Savaşı'nda Ruslardan kaçan gemiler burada saklanmış.
KARAKUM, ROMATİZMAYA İYİ GELİYOR
Akliman, şehrin batısında, kent merkezine dokuz kilometre uzaklıkta. Kilometrelerce uzanan, yaklaşık 20 metre genişliğindeki kumsalda piknik alanı bulunuyor. Deniz, orman ve gölün buluştuğu bir alan arıyorsanız il merkezine 21 kilometre uzaklıktaki Sarıkum'u öneririz. Koruma alanı ilan edildiği için doğası zengin. Kumu ince. Bölgenin en popüler kumsalı, volkanik kumlardan oluşan Karakum, kent merkezine iki kilometre uzaklıkta. Bu kumun romatizma, siyatik gibi hastalıklara iyi geldiği söylenir. Sahil çevresinde otel, tatil köyü, restoran ve kampingler bulunuyor.
Sinop Yarımadası'nı çevreleyen yol üzerindeki Mobil Korucuk Köyü Mevkii, il merkezine 2 kilometre uzaklıkta. Denizi dalgasız, kumsalı temiz. Çevresinde turistik belgeli tesisler bulunuyor.
Sinop'tan batıya doğru ilerlediğinizde Kastamonu'nun birbirinden güzel sahilleri başlıyor. İnebolu ilçesindeki en gözde sahil, üç kilometrelik Boyranaltı doğal plajı. Yarı taşlık yarı kumluk plajda deniz kısa mesafede derinleşiyor. Suyu sürekli gözlem altında ve temiz. İlçe merkezindeki kumsal ve sığ suya sahip tek plajı liman arkasında. Bir zamanlar yaz sezonunda, hafta sonunda ilçeye binlerce kişiyi çeken plaj 1995'te liman inşaatında şantiye sahası ilan edilince gözden düştü. Son yıllarda turizme ağırlık veren Abana ilçesinde, limandaki plajlar sığ, yakınlarındaki Hacıveli mevkii plajları ise daha derin. Bozkurt ilçesinin sahili Yakaören Köyü'nde. Köydeki barınak balıkçılardan çok deniz tutkunlarını ağırlıyor. İçindeki kumsal plaj, sığ suyuyla yüzme bilmeyenlerin tercihi.
Bartın'ın önde gelen plajlarını saymak gerekirse, ilk aşamada İnkumu, Amasra, Güzelcehisar, Mugada, Kızılkum, Çakraz, Akkonak, Göçkün, Kurucaşile Tekkeönü, Hatipler, Çambu, Karaman, Kapısuyu sıralanabilir. Bartın Irmağı'ndan kalkan tekne turlarıyla sahiller görülebiliyor. Irmakta kano, su bisikleti ve sandal gezileri ile kürek yarışları gibi aktiviteler yapılmakta.
HAMSİLOS'UN FİYORDUNDA VE İNCEBURUN'DA DALABİLİRSİNİZ
Bartın'ın batısındaki Zonguldak'ın 80 kilometrelik kıyı şeridinde birçok plaj var. Çaycuma Sazköy'den başlayan sahiller batıda Alaplı'ya kadar devam ediyor. Sazköy, Filyos, Türkali, Göbü, Hisararkası, Uzunkum, Kapuz, Karakum, Değirmenağzı, Ilıksu, Kireçlik, Armutçuk, Ereğli, Erdemir, Mevreke, Alaplı ve Kocaman kumsalları aralarından öne çıkanlar. Ünlü Kopuz Plajı dahil, Çatalağzı Beldesi'ndeki plajlar, Çatalağzı Termik Santrali'nden her gün denize boşaltılan kül nedeniyle kirlendi. Kozlu Belde Belediyesi'ne ait Ilıksu Plajı'nın dibi kayalarla kaplı, rahat yüzülemiyor. Ereğli'deki plajın suyu ise yaklaşık 1,5 kilometre uzaktaki üç yeni tersane nedeniyle kirlendi.
Düzce'nin Akçakoca ilçesi 60 yıl önce Ankara'dan görevli gelen memurlar sayesinde iç turizme açılmıştı. Şimdilerde yazın nüfusu 100 bine ulaşıyor. 30 kilometrelik sahili gözalabildiğine kumsal. Arkası ise yemyeşil orman. İlçe merkezindeki Martı, Tersane, Bulaklı, Köy Hizmetleri, Değirmenağzı, Çınaraltı ve Çuhalı plajları çok kalabalık oluyor. Sakin plaj arayanların tercihi Çayağzı, Kumpınar, Akkaya, Edilli Ağzı, Melenağzı, Karaburun plajları. Melen Çayı'nın denize döküldüğü Melenağzı sahili sığ, bu nedenle çocuklu ailelere ve iyi yüzme bilmeyenlere uygun.
Sinop'tan Bartın'a uzanan sahil boyunca dalmaya, zıpkınla avlanmaya uygun birçok alan bulunuyor. Özellikle batıkların bulunduğu Sinop limanı çevresi, İnceburun, Hamsilos Koyu su altı meraklılarının ilgisini çekiyor. Bölgedeki dere ve göllerde olta balıkçılığı yapmak mümkün. Sinop Akliman, Karakum Plajı önlerinde, rüzgár sörfü ve Gerze'nin kıyı kesiminde, İnceburun'da mevsimsel olarak esen hakim rüzgárlara göre rüzgár sörfü yapılabilir. Akçakoca'da, tatilciler kendi imkanları ile rüzgar sörfü yapıyor.
YAYLALAR
Sinop'un el değmemiş yaylalarını, Gümeli'nin 1600 yıllık porsuk ağacını unutamayacaksınız
Sinop, yerleşime açılmamış bakir yaylalar açısından zengin. Gürfındık - Bozarmut Yaylaları, Gerze Beldesi'ne 35 kilometre uzaklıkta. Toprak yolla ulaşılan, deniz seviyesinden 1350 metre yüksekteki yaylada, eşsiz doğanın içinde kamp kurulabiliyor. Türkeli ilçesinden 12 kilometrelik toprak yolla ulaşılan Kurugöl Yaylası'nda ise yığma ağaçtan, taştan çok eski evler dikkat çekiyor. 800 metre irtifadaki yayla, yazın hayvan otlatma alanı. Kamp kurmaya uygun. Ayancık-Boyabat yolunun 44'üncü kilometresinden ayrılıp, dört kilometre toprak yoldan ilerleyince 10 bin civarında bitki çeşidiyle botanik bahçesini andıran Akgöl Yaylası'na varacaksınız. Yemişli deresinin ağzının kapatılmasıyla oluşturulan yapay gölde kırmızı benekli alabalık üretiliyor. Yaz aylarında buzların oluştuğu, kış aylarında ise sıcak suların kaynadığı mucizevi bir mağara görmek istiyorsanız, Durağan ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Buzluk Yaylası'na uğrayın. 1150 metre irtifadaki yaylanın çevresi tamamen ormanlarla kaplı. Sinop çevresinde kuş ve yaban hayvanı gözlemi yapılabilecek birçok alan bulunuyor. Yaylalarda karaca, tilki, tavşan, ayı, sülünle karşılaşırsanız şaşırmayın. Durağan Göleti, Altınkaya Barajı, Çangal, Göktepe, Dranaz, Zindan ve Soyuk ormanlarında güzel sesli, rengarenk göçmen kuşları gözlemleyebilirsiniz.
ÇİFTLİK GİBİ YAYLA
Kastamonu'nun en yüksek, en geniş yaylası, Çatalzeytin ilçesine 57 kilometre uzaklıkta. 1500 metre irtifada, yaklaşık 250 hektar genişliğinde. Çiftliği andıran yaylaya her yıl çevre köylerden 250 manda, 50-100 arası at bırakılıyor, hayvanlar dört ay yaylada çobansız yaşıyor. Çevresi balta girmemiş, ayak değmemiş sarıçam ve göknar ormanlarıyla çevrili. Diğer yaylalarda olduğu gibi konaklama tesisi yok. Küre Dağları Milli Parkı'nın yüzde 40'ının bulunduğu Bartın, muhteşem ormanlara, yaylalara sahip. Uluyayla, Ardıç ve Gezen doğa yürüyüşçüleri, fotoğrafçılar için tam bir cennet.
Düzce'nin en güzel yaylaları ise Kaynaşlı ve Gölyaka ilçelerinde. Gölyaka'ya 28 kilometre uzaklıktaki Kardüz Yaylası'nın rakımı 1820 metre. Yolda Güzeldere Şelalesi'ne uğrayabilirsiniz. Yaylada yapılaşmaya izin verilmiyor, az sayıda ahşap yayla evi var. Kaynaşlı'nın Bıçkıyani Köyü'ndeki Topuk Yaylası ise D-100 Karayolu'na 10 kilometre uzaklıkta. Çevresi ormanlarla kaplı, göletinde balık tutulabiliyor. Düzce'nin Beyköy Beldesi'ndeki Sinekli ve Oda yaylaları da kentten uzaklaşmak isteyenlerin uğrak yeri.
Karabük'ün yüzde 65'i ormanlarla kaplı. Karabük, Eskipazar, Yenice arasındaki 1650 metre rakımlı Sorkun Yaylası bölgenin en güzel yaylalardan. Geniş bir alana sahip, ormanlarla çevrili, doğa yürüyüşüne uygun.
Zonguldak'ın en güzel yaylalarından Bacaklı, kentin en yüksek dağında. Alaplı ilçesinde. Deniz seviyesinden yüksekliği 1637 metre. Ahşap yayla evleriyle güzelliğini koruyor. Eteğindeki Bölüklü Yayla, zengin bitki örtüsüne sahip. Çevresindeki Gümeli Ormanları koruma alanında. Türkiye'nin en yaşlı ağaçlarından 1600 ve 1000 yıllık iki porsuk bu ormanlarda bulunuyor. Ayrıca, Kokaksu mevkiindeki Harmankaya, Kozlu Beldesi'ndeki Değirmenağzı ve Ereğli'de Güneşli Kayalıdere Şelaleri doğa yürüyüşçüleri, piknikçiler için uygun alanlar.
ÖZGÜVEN GELİŞTİRME MERKEZİ
Bolu'da 383 yayla bulunuyor. Yapılaşmaya izin verilmeyen, sadece köylülerin ahşap evler yapabildiği yaylalar kış turizminin gözdesi. Yazın kentlerin sıcaklarından kaçan piknikçileri ağırlıyor. Abant Tabiat Parkı, Yedigöller Milli Parkı, Gölcük Orman İçi Dinlenme Yeri ve kent merkezine yakın yaylalar hafta sonları rağbette. İlin en güzel yaylaları Sarıalan, Kızık, At, Aladağ, Haşat, Zorpan, Yünlü, Karabey ve Kaşıkçı, Dedeler, Alpağut, Dodurga, Dağyolu, Gerenözü, Kızık, Taşlıyayla. Göleti, ormanları, kır çiçekleriyle kaplı çayırlarıyla bir doğa cenneti olan Aladağ'da atletizm, güreş milli takımları kamp yapıyor. Mountrain Kamping, doğa sporları kanalıyla özgüven geliştirme merkezi olarak çalışıyor. Abant'taki Örencik Yaylası'nda yamaç paraşütü yapmak mümkün. Kartalkaya Kayak Merkezi yolu üzerindeki Sarıalan Yaylası da güzelliği ve konaklama tesisleriyle tatilcileri kendisine çekiyor. Yaylanın ortasından Aladağ Deresi geçiyor, çevresi çam ormanlarıyla kaplı. Konaklamak için birçok seçenek bulunuyor: Baysal Otel, Sarıalan Dağ Evi, Köroğlu Konağı, Özcan Pansiyon, Otel Villa Neva, Yayla Otel... Bolu'nun en güzel yaylalarından Taşlıyayla'ya, Seben İlçesi yolundan ulaşılıyor. Yaylaya 845 hektar alanı kaplayacak bir gölet yapılıyor. Çevresine de turizm tesisleri kurulması planlanıyor.
LEZZETLER
Mezgiti Amasra'da, alabalığı Abant yolunda, pekmezli simit ve pideyi İnebolu'da tadın
Batı Karadeniz'deki bitki örtüsünün zenginliği, kış sebzelerinin bolluğu, kültürel çeşitlilik yöre mutfağına da yansımış. Kestane, ayva gibi pek alışılmadık malzemelerin de kullanıldığı birçok ilginç yemeği var: Nokul, mısır pastası, kaşık çıkartması (mamalika), mısır tarhanası, içli tava, katlama, kabak millesi... Sinop'ta balığın adresi, salaş meyhane görünümündeki Barınak'ta: Saray Restoran. Mantı, nokul, mamalika ise Örnek Mantı Evi'nde yenilir. Örnek'e gitmişken içli tava ve Sinop kestanesini de tadabilirsiniz.
Kastamonu'nun İnebolu ilçesindeki Yakamoz Tatil Köyü'nde, Heyamola Restoran yerel lezzetleri sunuyor. Süheyla Hanım'ın etli ekmeği, dağ çilekli katmeri, haluşkası, su böreği meşhur. Mevsim balıkları da Heyamola'nın mönüsünde yer alıyor.
110 YILDIR SÖNMEYEN ATEŞ
İnebolu'nun birbaşka lezzet adresi 110 yıldır ateşi sönmeyen Boyran Fırını. Üzüm pekmezine batırılmış simidi Türkiye Patent Enstitüsü'nce tescil edilmiş. Pazar günleri Ahmet Usta'nın meşe odunu ateşiyle pişirdiği kapalı kıymalı pidesini, kuyrukta beklemeyi göze alanlar tadabiliyor. Yolunuz ilçeye düşmüşken, Sağlık ve Eğitim Vakfı'nın "İnebolu'dan" markasıyla ürettiği dağ çileği, vişne, gül, böğürtlen reçellerinden almanızı öneririz. İnebolu Abana yolunda, Gemiciler Köyü'nü geçtikten sonra sahilde bütün heybetiyle yükselen 900 yıllık çınar ağacını göreceksiniz. 11 kişinin el ele vererek gövdesini kuşatabildiği çınarın altında çay içebilir, yerel lezzetleri tadabilirsiniz.
Cide ilçesindeki Gideros Koyu'nda küçük balık lokantaları var. İlçe merkezinin sahilindeki kafelerde mancar (kara lahana), kıvrım gibi yerel lezzetleri tadabilirsiniz. Kaymaklı armut tatlısı istemeyi unutmayın. Abana'daki küçük işletmeler hamur işlerinde iddialı. Bazlamaç, mısır ekmeği, gözleme ıslaması, kaşık makarnasını burada tadın.
Zonguldak'ta balığın lezzetlisi Ereğli'deki Yakamoz Restoran'da. İlçeye yolunuz düştüğünde ünlü pideci Hasan Kuru'ya da uğrayın.
OTOYOLDAKİ LEZZET MERKEZİ
Bartın'da balık için en iyi adres Amasra. Bu mevsimde mezgite doyum olmuyor. Restoranların sebze de kullandığı özel salataları da en az balık mönüleri kadar ünlü. Önde gelen restoranlar: Canlı Balık, Çeşmi Cihan, Günbatımı, Mavi-Yeşil, Liman ve Çınar. İlçedeki Hamam Kafe'de ev mantısını, Amasra Sofrası'nda tuzda balığı tadın.
Bolu'nun alabalık restoranları meşhur. Abant yolundaki Yeşil Ev, Gökdere, Abant Alabalık kendi ürettikleri balıkları sunuyor. İstanbul - Ankara D-100 Karayolu'nda yolculuk yapıyorsanız, Kuruçay mevkiindeki Yurdaer Otel'e uğrayın. Yurdaer Kalaycı'nın "Mutfak Sanat Merkezi" adını verdiği otelde Osmanlı Mutfağı'nın lezzetleri sunuluyor. Filiz Makarna Fabrikası'nın bahçesindeki Filiz Restoran'da, makarnanın her çeşidini tadabilirsiniz. Düzce'de lezzet avcılarının mekanı Akçakoca. Balıkçı Barınağı'ndaki Hamsi Restoran, taze balıkları her tavada yenilenen fındık yağında pişiriyor. Mevsim salatasıyla sunuyor. Yerel yemekler de mönüsünde. İçki servisi yok. Değirmenağzı mevkiindeki Gurme Et-Balık, mangalda et, tava ve ızgara balıkta iddialı.
Turkey Holiday places Türkiye Tatil Apart Pansiyonlar, Ucuz Tatil, Ucuz Tatil Yerleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Turkey Holiday places Türkiye Tatil