Kayseri, Türkiye'nin kültür, sanat, bilim ve turizm merkezlerinden biri. Tarihin en eski medeniyetlerinin beşiği ve her dönemde önemini korudu. Kayseri'nin Roma döneminde İmparator Şehir anlamına gelen Kaisareia ismini alması şehrin büyüklüğünü ve önemini gösteriyor.
Roma döneminden kalma kalesi, Selçuklu dönemi kümbetleri, Gevher Nesibe Darüşşifası ve 6 bin yıllık geçmişe sahip Kültepe ören yeriyle açık hava müzesini andıran Kayseri'ye yolculuk yapıyoruz şimdi.
Sultan Sazlığı
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan ve Kuş Cenneti olarak bilinen Erciyes'in eteklerindeki Sultan Sazlığı yerli ve yabancı turistlerin her zaman ilgisini çeker. Kayseri'nin güneyinde Yahyalı yakınlarındaki Sultan Sazlığının merkeze uzaklığı 70 km. 300 civarında kuşa ve 400 e yakın bitki türüne ev sahipliği yapan 21 bin hektarlık geniş sulak bir alan.
Büyük kısmı sazlarla kaplı olan Sultan Sazlığı kuş ve doğa gözlemlemek isteyenler için adeta cennet. Burada, sulak alana her bahar Afrika ve Avrupa'dan yuva yapmak için gelen flamingoları ve diğer göçmen kuşları görme şansı yakalayabilirsiniz.
Birbirinden değişik ve çeşit çeşit sığ kuşları, ördekler, sumrular ya da bataklık seven kırlangıçlar görmeniz mümkün burada. Daha önce hiç görmediğiniz bir kuşla karşılaşmadan ayrılmanız pek olası değil. Şansınız varsa gelengi, yer sincabı ve sansar da göreceksiniz. Sultan Sazlığı'nda kayıkla gezebilir, yeşil, mavi ve sarının yarattığı büyüleyici bir fonda zarafet ve incelik abidesi kuşları fotoğraflayabilirsiniz.
Kayseri Meryem Ana Şehir Kütüphanesi
Kitabesinde Türk Bayrağı motifi bulunan tarihi Meryem Ana Kilisesi geçmişte orijinalliğini yitirecek birçok müdahaleye uğradı ve uzun süre atıl olarak kaldı. 2012'de yapılan protokolle 25 yıllığına Kayseri Büyükşehir Belediyesine tahsis edilen Kiçikapı Meydanı'ndaki tarihi kilisenin korunması amacıyla başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.
Çalışmaların ardından tarihi kilise, Şehir Kütüphanesi'ne dönüştürüldü. İçerisindeki duvar süslemeleri ve freskler ortaya çıkartıldı. Kayseri Meryem Ana Şehir Kütüphanesi, Türkiye’nin kütüphaneye dönüştürülen ilk ve tek kilisesi.
Şehir Kütüphanesi 15 Ocak 2020 tarihinden itibaren kapılarını ziyarete açtı. Mimari detaylarına göre 19. yüzyılda yapıldığı bilinen kilise binası restorasyondan sonra Meryem Ana Şehir Kütüphanesi adıyla anılıyor ve şehir merkezindeki en önemli kütüphanelerinden biri. Mutlaka görmeniz gerek.
Tarih kokan bir binada, aradığınız tüm konularda benzersiz kaynaklara ulaşabileceğiniz kütüphaneyi haftaiçi her gün 09.00-18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Hafta sonları kapalı. Kütüphanede 10 özel okuma odası, 39 grup okuma odası bulunuyor. 3895 yayıncı ve 25 bin yerli kaynağa sahip kütüphane ayrıca 22 bin e-kitap, 3 bin de sesli kitaba sahip.
Yılkı atları
Kayseri'de, Erciyes Dağı'nın eteklerinde yaşayan yılkı atları, fotoğraf tutkunlarının gözdesi. Yılkı atlarının görüldüğü Hörmetçi ve Sultan sazlığı ile Soysallı Mahallesi fotoğraf severlerin uğrak noktası.
Anadolu'da bir zamanlar insanların yazın köy işlerinde kullandıkları, kışın ise yem vermemek için doğaya saldıkları atlar Erciyes eteklerinde özgürce koşuyor.
Ağır ve çetin geçen kış şartlarında belediyeler ve yöre halkı yılkı atlarına gıda desteği sağlamak amacıyla belirli bölgelere yem bırakıyor.
Sürü halinde koşan yılkı atlarının tozu dumana kattığı yollarda, gün batımının kızıllığıyla birlikte ortaya çıkan eşsiz manzaralar fotoğraflarla ölümsüzleştiriliyor.
Kültepe Ören Yeri
Türkiyenin en önemli kazı alanlarından birisi olan, Hititlerin Anadolu'da kurduğu ilk kent olarak bilinen Kültepe Höyüğü 6 bin yıllık geçmişe sahip. Kazı alanında çalışmalarına devam eden arkeologlar tam 73 yıldır Asur, Genç Hitit, Helen, Roma, Pers ve Tabal dönemlerine ait eserlerin kalıntılarını gün yüzüne çıkartıyor. 1948'den beri kazı çalışmaları devam eden Kültepe kazı alanı, Anadolu'da ilk yazılı tabletleri barındırması ve dünyanın ilk organize ticaret merkezi olması bakımından çok önemli.
Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve onu saran Karum’dan oluşan Kültepe Ören Yeri’nde yönetim binalarının, dini yapıların, ev, dükkân ve atölyelerin kalıntıları görülüyor. Asurlular tarafından kurulan büyük ticaret kolonilerinin merkezi Kültepe'deki Karum'du ve diğer Karumları yönetiyordu. Kültepe'de bulunan ve 6 bin yıl öncesine ait kil tabletler arasında Asur çivi yazısıyla yazılmış, dönemin siyasi ve hukuki ilişkilerini gösteren mektuplar, senetler, mühürler, antlaşma metinleri, evlilik sözleşmeleri var. Söz konusu tabletler 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girdi. Kültepe dünyanın ilk organize ticaret merkezi olması ile önemli ve ünlü. Anadolu'da yapılan ilk sistemli uluslararası ticaretin kuralları Kültepe'de çıkarılan 25 bin tablette mevcut.
Tabletlere göre binlerce yıl önce insanlar nasıl bir evlilik yapacaklarını kontrata bağlamışlar. Hatta bulunan belgelerden, kadınların boşandıktan sonra haklarını nasıl aradıklarını da öğreniyoruz. Kültepe'de bulunan tabletler şahıslara ait. Bu nedenle dünyanın en özel arşivi ve çok değerli.
Kültepe'de gün ışığına çıkarılan kil tabletlerden, Anadolu'nun ilk okur yazarının da Kayseri'den çıktığı, Anadolu kadınının 4 bin yıl önce yönetim ve ticarette söz sahibi olduğu da belirlendi. Kazı alanından tarih fışkırmaya devam ediyor.
Yapılan son kazılarda çıkarılan insan kemikleri ve kafatasları analiz edilerek yaklaşık 4 bin yıl önce Anadolu'da yaşayan insanların köken ve akrabalık ilişkileri tespit edilecek. Yukarıdaki resimde kazı çalışmalarında çıkan yaklaşık 4200 yıllık mezar küpünü görüyorsunuz.
Kültepe'deki kazılarda ortaya çıkan mermer heykelcikler Mezopotamya'da bulunan en büyük idol grubu ve tamamı kadın tasviri. Bulunan eserlerden yola çıkarak Anadolu’da günümüzden 5 bin yıl öncesinde de kadın önemli bir figür, kadının toplumdaki yeri üst sıralarda ve kadının saygı gören bir varlık birey olduğunu anlıyoruz.
Kazı Başkanı Fikri Kulakoğlu son yapılan kazırlarla Kültepe’de en erken yerleşim dönemine ulaştıklarını, taş devrine ilişkin bilgiler elde ettiklerini ve çok heyecanlı olduklarını söyledi. Erken dönem yapıları en az 6 bin yıllık zaman dilimi içerisindeki yapılar. Erken dönem yapıları, doğal olarak yerin daha aşağılarında bulunuyor. Bunları bulabilmek için öncelikle üst tarafta bulunan tabakayı kazmanız gerekiyor.
Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri, kent merkezine 24 kilometre uzaklıkta. 2022 yılının Kültepe yılı ilan edilmesi ve UNESCO'nun kalıcı listesine geçiş için çalışmalar büyük bir özveriyle devam ediyor.
Gevher Nesibe Darüşşifası
Gönül ve kılıç yarasına şifa arayan medresedir Gevher Nesibe. Sevdiğine kavuşamadığı için hastalanarak ölen Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan'ın kızı Gevher Nesibe Sultan'ın vasiyeti üzerine yaptırılan, o dönem müzikle tedavi yönteminin uygulandığı Kayseri'deki 812 yıllık bimarhane, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor. Günümüzde Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarıyla müzeye dönüştürülen Gevher Nesibe Medresesi yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında.
Yapı; tıp fakültesi (medrese), hastane ve türbeden oluşur. Hastane ve tıp akademisi iki ayrı bina olarak inşa edilmiş. Kompleks, aynı zamanda hem sağlık tesisi hem de tıp eğitim merkezi olarak hizmet veren Anadolu'nun ilk tıp kurumlarından biri ve ruh hastalıklarını su ve müzik sesi ile tedavi etmesi ile tanınıyor.
Bugün külliye, Selçuklu Medeniyetinin tüm yönleriyle sunulduğu ve Bimarhane bölümünün tıbbi uygulamalarının görsel olarak sunulduğu Selçuklu Medeniyetleri Müzesi olarak kullanılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Turkey Holiday places Türkiye Tatil